Co, jak i kiedy jemy, ma wpływ na nasze możliwości poznawcze. Dietetycy polecają określony sposób odżywiania się jako jeden z elementów dających szansę na dłuższe cieszenie się pełnią możliwości intelektualnych.
Nie bez znaczenia dla samopoczucia jest to, co się je. Dieta ma jednak wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale i zdolności intelektualne. Ponieważ zaś na problemy z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65 roku życia i wielu seniorów może doświadczać łagodnych zaburzeń poznawczych zwiększających ryzyko rozwoju demencji, warto zawczasu zadbać o jakość działań umysłowych poprzez zdrowe odżywianie się.

Śniadanie jest niezbędne
Nie wystarczy polegać na kawie jako sposobowi na zyskanie energii w godzinach porannych. Odpowiednie śniadanie zapewni lepsze samopoczucie w ciągu dnia. Na
pierwszy posiłek rekomenduje się np. płatki owsiane lub musli z półtłustym mlekiem, bądź tosty pełnoziarniste z jajami. Cukry w tych produktach są wolniej uwalniane do krwi. Oznacza to, że zaspokajają głód na dłużej i sprawiają, że poziom energii wzrasta stopniowo.
Lekkie obiady polecane
Zjedzenie obfitego posiłku w porze obiadu może wywołać poczucie zmęczenia w godzinach popołudniowych. Sałatki powinny być nieodłącznym elementem południowego czy też wczesno popołudniowego posiłku.
Jeśli jednak obstajemy przy tradycyjnym obiedzie, zróbmy przerwy między poszczególnymi daniami, tak by podzielić obiad na kilka porcji.
Regularne jedzenie kluczem do sukcesu...
...zarówno w utrzymaniu odpowiedniej wagi, jak i dbałości o wysoki poziom możliwości intelektualnych. Aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i odpowiednie odżywienie mózgu, należy jeść trzy umiarkowane posiłki dziennie oraz kilka zdrowych
przekąsek pomiędzy nimi. Jeśli chodzi o przekąski, polecane są: niskotłuszczowy jogurt, świeże lub suszone owoce, niskotłuszczowe batony zbożowe, koktajle owocowe.
Nawodniony mózg działa lepiej
Jeśli mózg nie otrzymuje wystarczającej ilości płynu, odczuwa się zmęczenie i jest się bardziej narażonym na bóle głowy. Trzeba dostarczyć organizmowi 6 do 8 szklanek płynów dziennie, przy czym warto pamiętać, że wodę zawierają także warzywa i owoce. Warto też zwracać uwagę czy wybierane napoje nie zawierają znacznych ilości cukru.
Sięgnij po żelazo
Aby lepiej działać, komórki mózgowe potrzebują dobrego zaopatrzenia w tlenu. Brak
żelaza w diecie zaś może zmniejszyć zdolności krwi do transportowania tlenu. Niedostateczna ilość żelaza może powodować problemy takie jak brak koncentracji, brak energii i uczucie zmęczenia. Chude czerwone mięso jest doskonałym źródłem tego pierwiastka. Poza tym znajduje się on w żółtkach, czerwonej fasoli i soczewicy, suszonych morelach, wzbogaconych płatkach śniadaniowych, brokułach, pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Nieodzowne warzywa i owoce
Badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają więcej
witaminy C, lepiej wypadają w testach pamięci i koncentracji. Dietetycy polecają jedzenie co najmniej pięciu porcji owoców i / lub warzyw dziennie, trzeba uwzględnić jednak to, by porcje te były różnorodne.
Tłuste ryby w zdrowej diecie
Tłuste ryby takie jak łosoś, sardynki i tuńczyk są szczególnie rekomendowane. Zawierają
kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają komórkom mózgowym we wzajemnej komunikacji. Warto jeść tłuste ryby dwa razy w tygodniu.
Warto unikać jedzenia późną porą
Ciężki posiłek późnym wieczorem może zakłócać sen, więc należy jeść co najwyżej trzy godziny przed pójściem do łóżka. Pomoże to organizmowi trawić jedzenie w odpowiednim czasie, ponieważ wieczorem metabolizm zwalnia.
Wieczorem szczególnie nalezy wystrzegać się ciężkostrawnych, tłustych i słodkich potraw, a także alkoholu.
Witamina B pomoże pamiętać
Badania wykazują, że jedzenie bogate w witaminy z grupy B, takie jak drób, ziemniaki, banany, może pomóc poprawić pamięć i zachować zdrowie mózgu.