Strona głównaEdukacjaRodzaj stosowanej diety zależy m. in. od poziomu wykształcenia

Rodzaj stosowanej diety zależy m. in. od poziomu wykształcenia

Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Rodzaj stosowanej diety zależy m. in. od poziomu wykształcenia [fot. -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay]
Na Uniwersytecie w Leeds przeanalizowano relację między statusem społeczno-ekonomicznym, wykształceniem i sposobem odżywiania się. Pod uwagę wzięto dane ponad 27 tysięcy ludzi z 12 krajów europejskich.

Dłuższa edukacja wydaje się mieć wpływ na dietę, zwłaszcza w krajach europejskich o niższych dochodach. Wraz ze wzrostem poziomu wykształcenia odnotowano zwiększenie określonych składników diety, w tym i .

Niewłaściwa dieta i niedożywienie mają związek z takimi chorobami niezakaźnymi, jak: otyłość, i , a one stanowią poważne problemy zdrowotne w całej Europie. W 2018 roku 59 proc. ludzi z Regionu Europejskiego Światowej Organizacji Zdrowia miało nadwagę lub , choroby niezakaźne natomiast są główną przyczyną zgonów, problemów zdrowotnych i w tym obszarze.

- Nasze badanie pokazuje, że poziom dochodów i jakość diety są ze sobą powiązane, a edukacja może chronić przed niektórymi długoterminowymi negatywnymi skutkami złego odżywiania się - mówi dr Holly Rippin z Uniwersytetu w Leeds.

- Strategie promujące edukację wśród grupach o niższym poziomie wykształcenia i w krajach biedniejszych mogą być skuteczne w poprawie sposobu odżywiania się, szczególnie wśród ludzi znajdujących się w niekorzystnej sytuacji - dodaje dr Rippin.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy