28-08-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Starsi ludzie, którzy regularnie przekraczają w swojej diecie zalecaną ilości kalorii, mogą być bardziej narażeni na utratę pamięci i łagodne zaburzenia poznawcze niż osoby spożywające mniej kaloryczną żywność.
W badaniach uczonych z Mayo Clinic w Arizonie wzięły udział 1 233 osoby w wieku 70-89 lat. Wszyscy uczestnicy byli wolni od demencji, jednak 163 osoby zmagały się z .
Jak wykazało badanie, osoby, które dostarczały sobie codziennie pożywienie o łącznej wartości 2146 - 6.000 kcal, cechowały się ponad dwukrotnie wyższym ryzykiem rozwoju łagodny zaburzeń kognitywnych w porównaniu do ludzi spożywających dziennie 600 do 1526 kalorii.
Odkrycia wskazują, że ilość przyjmowanych kalorii może wpływać na ryzyko rozwoju kłopotów z pamięcią wraz z wiekiem.
Jak mówi dr Yonas Geda, pracownik z Mayo Clinic, zaobserwowano schemat dose-response, który oznacza po prostu, że wyższa ilość spożywanych każdego dnia kalorii, oznacza zwiększone ryzyko łagodnych zaburzeń poznawczych.
Ograniczenie kalorii i jedzenie żywności, która składa się na zdrową dietę, może być prostym sposobem na zapobieżenie utracie pamięci w starszym wieku, konkludują autorzy badań.
Łagodne zaburzenia poznawcze to grupa objawów stanowiących stan pośredni pomiędzy prawidłowym procesem a łagodną formą demencji. Jakkolwiek zaburzenia mogą obejmować różne symptomy, problemy z są najpowszechniejszym z nich. Jest uznane także za czynnik ryzyka rozwoju .
Wyniki badań zaprezentowano podczas spotkania American Academy of Neurology w 2012 roku.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »