24-05-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sposób odżywiania się oddziałuje na zdolności poznawcze, niektóre produkty wzmacniają pracę układów mających wpływ na możliwości mentalne, inne osłabiają organizm i czynią nas głupszymi...
Od jakiegoś czasu uczeni wskazują, że menu ma istotny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale i mentalne. Powszechnie już dziś wiadomo, że taka żywność, jak jagody, awokado i produkty pełnoziarniste pomagają zoptymalizować pracę mózgu. Niestety, istnieje wiele takich produktów, które - mówiąc krótko - ogłupiają. Wśród tych ostatnich jest cukier w formie fruktozy, a właściwie jego nadmiar.
Jak wynika z badań uczonych z University of California w Los Angeles, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy to jeden z głównych produktów zagrażających naszym .
Wspomniany syrop kukurydziany to słodka i tańsza alternatywa dla cukru, którą można wykorzystać do wytwarzania rozmaitych produktów: od napojów bezalkoholowych i słodyczy do ketchupu i chleba. Naukowcy, chcąc ocenić właściwości syropu, sprawdzili czy oddziałuje na zdolność szczurów do znajdywania drogi przez labirynt. Zwierzęta zostały poddane różnym dietom, jednej z grup gryzoni podawano wodę w rozcieńczonym w niej syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy zawarte w wodzie pitnej; inna grupa również otrzymywała słodki napój, ale jednocześnie dostawała olej lniany z dużą ilością kwasów tłuszczowych omega-3. Okazało się, że szczury przebywające na diecie z kwasami omega-3 poruszały się po labiryncie znacznie sprawniej niż zwierzęta, w których jadłospisie dominował syrop kukurydziany. Ponadto, u gryzoni, które nie spożywały omega-3, zanotowano spadek aktywności synaptycznej, a także objawy stanowiącej prekursor .
Jak oceniają uczeni, coraz więcej badań wykazuje szkodliwe skutki zbyt wysokiej zawartości syropu kukurydzianego w naszej diecie. Dietetycy polecają unikanie tego dodatku do żywności, a jeśli nie da się zrezygnować ze słodyczy w różnej postaci, warto dodać do diety produkty bogate w tłuste ryby, takie jak łosoś, pstrąg, makrela, sardynki i świeży tuńczyk. Jednocześnie należy pamiętać, że poziom fruktozy w owocach nie jest tak wysoki jak ten cechujący syrop kukurydziany.