11-08-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Bardziej urozmaicona dieta, w tym spożycie mięsa, mogła doprowadzić do rozwoju możliwości mózgu u przodków człowieka z Afryki Południowej.
Badania rzucają światło na dietę trzech różnych rodzajów ssaków naczelnych z rodziny człowiekowatych: Australopithecus, Paranthropus i Homo. Naukowcy odkryli, że Australopitek miał bardziej urozmaiconą dietę niż inne człowiekowate.
Naukowcy przeprowadzili analizę skamieniałych zębów znalezionych w takich okolicach jak Sterkfontein i Swartkrans i Kromdraai w afrykańskiej tzw. Cradle of Humankind (Kolebce Ludzkości), tj. obszarze, na którym odkryto najstarsze szczątki prehistorycznego człowieka.
Wyniki badań pokazują, że Paranthropus miał dietę, która przede wszystkim zawierała rośliny, podczas gdy inni przedstawiciele człowiekowatych jedli więcej .
Autorzy badań uważają, że większe spożycie mięsa przez wczesnych ssaków Homo mogło przyczynić się do wzrostu wielkości mózgu u tego rodzaju.
Australopiteki także były wszystkożerne, jadły mięso, liście i owoce roślin drzewiastych. Ta dieta mogła być zróżnicowana sezonowo. Jednakże to sposób odżywiania się, w którym przeważało mięso, związany był z największym wzrostem gabarytów i .
Testy wykazały też, że obszar życia każdego z trzech wspomnianych rodzajów ssaków był o tej samej wielkości.
Wyniki badań publikowano w magazynie „Nature"